Mätning av rättssäkerheten i Kosovos kommuner – så blev resultatet

Kommuner i Kosovo måste etablera tydligare administrativa förfaranden för att kunna garantera att de beslut som tas är rättssäkra. Det är en av slutsatserna som kan dras efter projektet ”Measuring Rule of Law in Public Administration in Kosovo Municipalities”, som nyligen avslutades med en konferens i Pristina.

Projektet är ett samarbete mellan FBA, FN:s utvecklingsprogram (UNDP), OSSE-insatsen i Kosovo och FOL Movement, en lokal organisation som implementerade projektet.

Allt började med ett tidigare projekt där FBA och OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) observerade rättegångar i den nyinrättade förvaltningsdomstolen i Kosovo, med hjälp av den handbok i att övervaka förvaltningsprocesser som FBA och OSSE gemensamt tagit fram. Rättegångsobservationerna visade att förvaltningsdomstolen fick behandla många fall som berörde bristande respekt för rättsstatens principer bland kosovariska myndigheter.

– Baserat på det startades projektet om rättssäkerhet i Kosovos kommuner. Med tanke på att det pågår en decentraliseringsreform i Kosovo ansågs det nya projektet vara ett mycket lägligt initiativ, säger Dominique Górska, handläggare på FBA:s program för rättsstatsuppbyggnad.

Efter ett öppet ansökningsförfarande valdes kommunerna Lipjan/Lipljan, Gjakovë/Djakovica, Istog/k, och Kamenicë/a ut till studien som gick ut på att utvärdera respekten för rättsstatsprinciper i kommunernas arbete med att erbjuda subventionerade boenden för behövande invånare. Studien genomfördes av den lokala organisationen FOL Movement med hjälp av ett verktyg som FBA tagit fram tillsammans med UNDP, Users’ Guide for Measuring Rule of Law in Public Administration.

Resultaten presenterades under en konferens i Pristina i maj, tillsammans med rekommendationer för de fyra kommunernas fortsatta arbete. Studien visar att det finns ett behov av att stärka kommunikationen mellan kommunerna och invånare i behov av stöd, och av att tydligare informera om rätten att överklaga kommunala beslut. De flesta kommunanställda uppgav i studien att de var införstådda med rådande lagar men att det trots det brast i implementeringen av lagarna.

Resultaten av projektet visar också på styrkor, som att kommunerna är bra på att kommunicera med invånare på olika språk. Kommunerna framhåller i slutrapporten om projektet, som du kan läsa här, att projektet även har lett till ett viktigt erfarenhetsutbyte kommunerna emellan.

– Det här har varit ett väldigt givande projekt tack vare de deltagande kommunernas engagemang och alla parters aktiva samarbete. Resultaten framhäver rättsstatens betydelse för den sociala sammanhållningen i post-konfliktsamhällen, säger Dominique Górska.

Bland deltagarna på konferensen i Pristina fanns borgmästare från de olika kommunerna och representanter från ministerier, ambassader, civilsamhället, FBA, domare från EULEX (EU:s rättsstatsinsats i Kosovo), och chefer inom UNDP och OSSE. Andrew Russell från UNDP i Kosovo lyfte i sitt öppningsanförande upp vikten av att bygga en fungerande offentlig förvaltning på alla nivåer i landet. Jean-Claude Schlumberger, chef för OSSE-insatsen i Kosovo, betonade att respekt för rättsstatens principer inom lokala myndigheter är en grundbult i alla demokratier, och att det aktuella projektet på ett innovativt sätt hjälpt till att stärka en sådan respekt inom Kosovos kommuner.

Du kan läsa mer om projektet här.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter