FBA viktig aktör i utvecklingssamarbetet med Mali

Regeringen har nu fattat beslut om en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Mali, som fokuserar på att stärka demokrati, jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter i det konfliktdrabbade landet. FBA får en viktig roll i det fredsbyggande arbetet.

Konflikten i Mali eskalerade i januari 2012, då separatistgrupper under ledning av rebellorganisationen MNLA gjorde uppror mot regeringsarmén i den norra delen av landet. Konflikten bottnar dels i en långvarig konflikt om självstyre mellan regeringen och tuareggrupper i norr, dels i konflikter med väpnade islamistiska grupper. Stridigheterna fortsätter trots det fredsavtal som i juni 2015 undertecknades av regeringen, de regeringstrogna grupperna och grupper som stridit för ökat självstyre.

Den nya strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali är ett bidrag till freds- och statsbyggande, och för första gången implementeras arbetet av både Sida och FBA.

– FBA inleder nu ett långsiktigt arbete i Mali, för att stärka kapacitet hos individer och institutioner i landet att främja säkerhet och mänskliga rättigheter. Det är ett viktigt arbete i en svår miljö, säger Sven-Eric Söder, generaldirektör på FBA.

Den nya strategin omfattar totalt ett årligt stöd på i snitt 240 miljoner kronor, en ökning från tidigare år. Strategin innebär ett tydligare fokus på bland annat mänsklig säkerhet, stärkt inflytande för kvinnor, samt freds- och försoningsmekanismer på både nationell och lokal nivå.

Läs mer

Läs mer om strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali på regeringens hemsida.

Förutom Malistrategin har FBA hittills fått i uppdrag att bidra till ytterligare två av Sveriges biståndsstrategier, strategin för Liberia och strategin för Demokratiska republiken Kongo.

Foto: UN Photo/Marco Dormino

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter