FBA utbildar EU-personal i jämställdhetsintegrering

FBA har för första gången genomfört en kurs i jämställdhetsintegrering av EU:s GSFP-insatser, det vill säga insatserna inom EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik.

FBA genomförde kursen i samarbete med European Security and Defence College. På plats i Bryssel den 20-22 september var 25 deltagare, både civila och militärer. Under veckan fick de både teoretisk kunskap och praktiska verktyg för att kunna integrera ett jämställdhetsperspektiv i sitt dagliga arbete. En av deltagarna var James Lapsley från Storbritannien som arbetar i Belgien som personal- och logistikchef för insatsen EUFOR Althea, och har ansvar för att integrera ett genusperspektiv i arbetet.  

James, varför är den här kursen användbar för dig?
– Kursen är relevant för mig eftersom jag har blivit tilldelad rollen som genusrådgivare utan någon tidigare utbildning inom genus och jämställdhet. Det betyder väldigt mycket för mig att få delta i den här kursen.

Vad skulle du vilja se för utveckling kring jämställdhetsintegrering inom ditt arbetsområde?
– När jag tillträdde min post hade tjänsten varit obemannad i ett år, och jag fick därför ingen gedigen överlämning eller introduktion. Rutiner och processer hade halkat efter och mycket arbete hade lämnats ogjort. Mitt intryck är att det hittills har varit en total avsaknad av rutiner och strategier för jämställdhetsintegrering inom insatsens personal- och logistikhantering. Det har helt enkelt inte tagits hand om, och det arbetet behöver inledas omgående.

Vad tar du med dig från den här kursen vad gör du när du kommer tillbaka?
– Jag kommer börja med att gå igenom tidigare Review of Operations-rapporter och titta på hur de hanterat frågor som rör ett jämställdhetsperspektiv. Jag kommer sedan sammanställa resultaten i ett förslag till betänkande och presentera det för insatsens chef, som kan göra en verksamhetsöversyn. Jag kommer även att skapa rutiner för insamling och sammanställning av könsuppdelad data. Det är det första steget för att kartlägga genuskänsliga behov inom insatsen, det har jag insett under den här kursen.

Vad tyckte du särskilt om med kursen?
– Strukturen och upplägget flöt på väldigt bra. Kursen kändes välkomponerad och hade tydliga läromål. Jag tyckte om hur man delade upp dagarna i olika pass som varvade teori och praktik. Jag tycker även om hur kursen lär ut grunderna i jämställdhetsintegrering till en bred grupp på olika positioner. För mycket ansvar läggs ofta läggs på genusrådgivarna och jag tycker att kurser som den här är viktiga, eftersom den ger personal på olika positioner och nivåer kunskap och verktyg för genusanalys och integrering. Jag kommer starkt att rekommendera kursen till mina kollegor!

Läs mer

Klicka här för att läsa mer om FBA:s arbete med kvinnor, fred och säkerhet.

FBA har tidigare tagit fram en utbildningsmanual för att öka genusmedvetenheten hos personalen i EU:s internationella insatser. Den nu genomförda kursen bygger till stor del på manualen, som du kan läsa mer om här.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter