FBA samarrangerade högnivåmöte om kvinnor i medling

Hur kan kvinnors meningsfulla deltagande i fredsprocesser öka? Det och mycket mer diskuterades under ett högnivåmöte på FN:s högkvarter i New York den 11 maj, i ett samarrangemang av partnerländerna och partnerorganisationerna i det nordiska medlingsnätverket för kvinnor. FBA är en av partnerorganisationerna.

– Kvinnors meningsfulla deltagande i medling och konfliktförebyggande är mer än en genderfråga, det är en förutsättning för hållbar fred, sa Norges utrikesminister Børge Brende under inledningen av högnivåmötet.

Mötet var samarrangerat av Finland, Island, Norge, Sverige och Danmark tillsammans med partnerorganisationer från de olika länderna; FBA, CMI, NOREF, PRIO and UNU-GEST. Det skedde under ledning av Finlands ständiga representation till FN.

16 år efter att FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet antogs går utvecklingen fortfarande långsamt när det kommer till kvinnors möjligheter att påverka fredsprocesser, och kring förhandlingsborden dominerar fortfarande männen. Men det saknas inte exempel på kvinnors viktiga deltagande.

– Under 2014 blev den filippinska professorn Miriam Coronel-Ferrer den första kvinnliga chefsförhandlaren att sätta sitt namn på ett omfattande fredsavtal mellan två parter. Dessutom var Filippinerna det första landet i Asien att ta fram en nationell handlingsplan för resolution 1325, sa ambassadör Lourdes Ortiz Yparraguirre, Filipinernas ständiga representant till FN.

– Vi har pratat om de här frågorna i över 15 år, nu är det dags att ta nästa steg, sa Elisabeth Rehn, Finlands tidigare försvarsminister och en av medlemmarna i det nordiska medlingsnätverket för kvinnor (NWMN).

Staffan de Mistura, FN:s sändebud till Syrien, deltog i en videohälsning under mötet tillsammans med Rim Turkmani, en av medlemmarna i den rådgivande gruppen i fredsprocessen i Syrien som består av tolv kvinnor från det syriska civilsamhället. Sverige har på flera sätt stöttat kvinnor involverade i fredsprocessen i Syrien och utrikesminister Margot Wallström delade några av de råd hon gett:

– Se till att du har en central roll i processen, och får du inte det så ta det. Fokusera på substansfrågorna, kräv information om processen, identifiera vem som är viktig, och håll ihop – var solidariska med varandra.

Vikten av att även diskutera mäns roll lyftes av flera deltagare, bland annat de båda NWMN-medlemmarna Greta Gunnarsdottir, Islands ambassadör för mänskliga rättigheter, och Karin Landgren, tidigare FN:s generalsekreterares särskilda representant till Liberia.

Islands utrikesminister Lilja Alfredsdottir avrundade det välbesökta högnivåmötet:

– Vi har mycket kvar att göra, men jag tycker att det här samtalet har varit upplyftande. Det nordiska medlingsnätverket för kvinnor har skapats i syfte att öka antalet kvinnor i fredsprocesser och vi lyfter nu fram en rad kvalificerade kvinnor i frontlinjen.

Läs mer

FBA skapar medlingsnätverk för kvinnor

Framstående kvinnliga medlare samlades i Stockholm

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter