Säkerheten framför allt

– Han är skjuten! Golvet färgas snabbt rött i vallokalen och de fem valobservatörerna från Sverige tar skydd samtidigt som de försöker hjälpa kollegan, Mikael, som träffats i armen av en kula. Utanför huset står två bilar med vrålande motorer och chaufförer som skriker på dem att snabbt ta sig ut. Plötsligt smattrar automatvapenelden igen, närmare den här gången, och observatörerna blir kvar på golvet och försöker stoppa blodflödet från Mikaels arm.

Lyckligtvis är det bara övning den här gången och lös ammunition som medlemmar ur hemvärnet har avlossat. Vallokalen är ett gammalt omklädningsrum på Sandö i Västernorrland och blodet är artificiellt och kommer inte från Mikaels arm utan från en vattenflaska. Momentet är en del av den veckolånga kursen ”Skydd mot risker och hot i konfliktområden” som 20 personer genomgår. Syftet är att öka säkerhetsmedvetandet bland personal som arbetar i internationella insatser och lära ut praktiska råd som i praktiken kan betyda skillnaden mellan liv och död i ett insatsområde.

– Vad kunde ni ha gjort annorlunda i det här genomförandet? frågar en av instruktörerna när övningen avslutats.

– Vi kunde ha varit snabbare ut ur vallokalen när skjutningen pågick, säger Ann-Sofie.

– Ni var där inne alldeles för lång tid. Hade detta varit en verklig händelse hade era chaufförer antagligen försvunnit från platsen för länge sen, när ni väl kom ut ur lokalen. Ibland kan rörelse och avstånd vara ert bästa skydd, fyller Julian Harris i. Han är projektledare för FBA:s kurser om säkerhet i fält.

Valobservatörer

Att just den här övningen utspelar sig i en vallokal i det fiktiva landet Criseland är ingen tillfällighet. Med några få undantag är alla som går kursen den här veckan valobservatörer. Det innebär att de under längre eller kortare perioder, från några dagar till flera månader, befinner sig på plats för att observera att val på olika platser runt om i världen avlöper utan att processen manipuleras. Valobservationsinsatserna leds av EU och OSSE.

Under 2015 har FBA ansvarat för de svenska valobservatörernas insatsförberedande utbildningar och från årsskiftet är det meningen att myndigheten ska ta över hela ansvaret för den svenska valobservatörsverksamheten från Sida, såväl rekrytering och utbildning som utsändande. Många valobservationsinsatser genomförs i länder där konflikter antingen är pågående eller nyligen avslutade och säkerhetsläget är utmanande. Under kursen övar deltagarna på allt från radiokommunikation, bilkörning i konvoj, mediahantering och sjukvård till brandsläckning. Med stöd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, demonstreras spräng- och vapenverkan från lätta vapen som ofta finns i stor mängd i insatsområdena, och hur deltagarna ska agera för att upptäcka och undvika minor.

Att bli tagen som gisslan

Ett moment som alltid höjer pulsen hos deltagarna på den här typen av kurser är gisslanövningen. Ansvarig för genomförandet är Jonas Månsson som till vardags är ställföreträdande chef på Försvarsmaktens överlevnadsskola (FÖS).

– Syftet med denna typ av övning är att låta deltagarna uppleva fysik och psykisk stress, under säkra förhållanden, genom att delta i olika iscensatta scenarion, säger han.

Momentet bygger på erfarenheter från verkligheten och flera som har genomgått denna och liknande kurser och senare hållits som gisslan i insatsområden har vittnat om att erfarenheterna från övningar som den här varit avgörande för att de klarat sig igenom situationen.

En händelse som eskalerar

En av veckans sista övningar för de trötta deltagarna är att observera ett politiskt torgmöte. När deltagarna kommer till platsen uppstår tumult och de drar sig tillbaka för att inte riskera att bli indragna i situationen. Situationen blir då snabbt hotfull för valobservatörerna och de förstår att de måste interagera med rollspelarna, elever från Räddningsgymnasiet och studenter från Umeå universitet, för att kunna lugna ner situationen.

Efter övningen konstaterar två av deltagarna, Elin och Ewy, att situationen blev svårhanterad.

– Det är en realistisk övning för oss som observatörer. Detta är något vi kunnat råka ut för i en insats. Men det är klart att det alltid blir tillspetsat när det är träning, säger Elin.

Så fort momentet avslutats samlas gruppen för att utvärdera genomförandet. Frågan om den personliga säkerheten samt hur och när man kan begära hjälp från huvudkontor och andra delar av insatsen kommer upp.

Kursansvarige Julian Harris, har tillsammans med de andra instruktörerna understrukit en del av svaret gång på gång:   

– Det viktigaste av allt är att ni får in ett säkerhetstänk i allt det ni gör. I slutändan är det alltid ni själva som är ansvariga för er säkerhet.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter