Bygga förtroende i Colombia – en utmaning

Janna Greve arbetar som koordinator på Medellínkontoret för Mission to Support the Peace Process in Colombia, en insats inom ramen för OAS (Organisation of American States). Hon var en av deltagarna i FBA:s kurs i säkerhetssektorreform som hölls i Barcelona 1–6 november 2015.

Hur är ditt arbete relaterat till säkerhetssektorreform (SSR)?
– Mandatet för insatsen jag jobbar inom innefattar att implementera övergångsrättvisa i Colombia, vilket innebär att införa juridiska åtgärder för att undvika straffrihet och utkräva ansvar efter en konflikt. Vi bevakar vad statliga myndigheter gör för att säkerställa medborgarnas tillgång till rättvisa och hur de arbetar med att återanpassa före detta kombattanter till samhället. I det arbetet uppstår ofta en utmaning; att skapa förtroende mellan befolkningen och polisen respektive militären.

Vad lärde du dig under kursen i SSR?
– Under kursen betonades utmaningarna med att reformera säkerhetssektorn i en sårbar kontext, där ett fredsavtal kan bidra till att olika aktörer inom säkerhetssektorn tilldelas nya roller. Jag uppskattade verkligen Maureen Browns föreläsning där hon lyfte fram vikten av att lyssna till människor som påverkats av konflikten och vilka behov de har, i stället för att applicera våra egna förutfattade modeller. Det var också väldigt intressant att få lära sig att tillämpa olika verktyg, som att kartlägga och analysera olika aktörer och deras inbördes relationer. Under kursen betonades vikten av att identifiera risker, och att få olika aktörer att tala med varandra, vilket är av högsta vikt i fredsprocessen i Colombia.

Vilka reformer tycker du behövs i Colombia?
– Efter årtionden av konflikt är det en utmaning att förändra attityder i Colombia, inte bara bland personer som arbetar inom säkerhetssektorn. Att förändra säkerhetssektorn kan skapa oro eftersom människor måste anpassa sig till nya roller och uppgifter. Det är viktigt att lyssna både till polisen och militären, men även tillcivilsamhället. Vi behöver skapa utrymmen för dialog så att olika grupper kan mötas och förstå varandras roller och mandat.

Vad är nästa steg för insatsen du jobbar i?
– Vi fortsätter att övervaka de pågående insatserna som berör övergångsrättvisa och säkerhetsläget, samtidigt kommer vi att fokusera på förutsättningarna för att bygga fred i olika delar av Colombia, både i städerna och på landsbygden. Det här arbetet inkluderar försoningsprocesser, översyn av de risker som relaterar till närvaron av kriminella grupper och utmaningarna som hänger ihop med demobilisering av före detta kombattanter. Vi för en ständig dialog med statliga institutioner och säkerhetssektorn, där vi lämnar rekommendationer som baseras på våra observationer och analyser.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter