FBA:s projekt i Ukraina inleds

Efter höstens förberedelsefas inleds nu FBA:s projekt för att förbättra rättssäkerheten hos lokala myndigheter i Ukraina. 12 utvalda kommuner i landet ska få hjälp att erbjuda medborgarna bättre service – Shane Quinn är projektledare på FBA.

Shane, varför är det här projektet viktigt?

– Det finns ett behov i Ukraina av att stärka respekten för rättsstatsprinciper inom lokal förvaltning. Vi hoppas att det här projektet kan bidra till att stödja de reformprocesser som redan är på gång i landet gällande decentralisering, och föra utvecklingen i rätt riktning. På individnivå handlar det om att öka medborgarnas kunskap, att de ska veta om vilka rättigheter de har gentemot offentlig förvaltning. Och dessutom kunna utkräva dem.

Vad händer nu när projektet går över i implementeringsfasen?

– Vi ska bland annat göra utvärderingar för att mäta respekten för rättsstatsprinciper inom lokal förvaltning, som transparens, rättsligt ansvar, tillgång till information och medborgarnas rätt att överklaga beslut. Utöver detta har vi utvecklat utbildningar för tjänstemän som dagligen arbetar med att tillhandahålla offentliga tjänster. Vi ska också dra samman de olika deltagande städerna för utbyten om rättsstatsfrågor och för att dela lärdomar från utvärderingarna. En viktig del av varje projekt är kommunikation och synlighet, som blivit ett alltmer angeläget område i Ukraina idag. Därför ska vi också genomföra kommunikationskampanjer som riktar sig till medborgarna, som syftar till att de får utökad kunskap om sina rättigheter.

Vilka slags myndigheter och tjänster är det som berörs?

– Det handlar om allt från hur medborgarna kan söka om pass och id-kort, till hur man blir bemött om man vill registrera ett företag eller när man köpt mark eller en fastighet. Det är välkänt att Ukraina har en del utmaningar gällande hanteringen av korruption. Även om rättsstatsuppbyggnad handlar om en rad olika principer är välutvecklade kanaler för att motverka korruption centrala för att ha en fungerande och transparent stat och förvaltning. Det är många ukrainare som inte reagerar över det, som inte känner till sina rättigheter. Det är inte heller många som vet att man har rätt att överklaga myndighetsbeslut. Ett annat problem är att det kan fungera helt olika i olika städer. Även om Ukraina har en robust konstitution och strukturellt ligger bra till, är lagarna många gånger svårtolkade. I vissa ärenden saknas de helt, och ibland finns de men tillämpas inte i praktiken.

Projektet är en fortsättning på ett pilotprojekt som FBA tidigare har genomfört ihop med UNDP (United Nations Development Programme). FBA och UNDP tog fram ett analysverktyg som möjliggör för myndigheter att självutvärdera sin verksamhet från ett rättsstatsperspektiv. Kan du berätta mer?

– Projekt inom rättstatsuppbyggnad har traditionellt fokuserat mycket på straffrätt. Att fokusera på den rättsstatliga dimensionen av offentlig förvaltning är ovanligt och unikt. Samtidigt är det ju betydligt vanligare att man som medborgare kommer i kontakt med andra myndigheter än med det straffrättsliga systemet. Därför tog vi tillsammans med UNDP fram ett verktyg för att utvärdera offentlig förvaltning ur ett rättsstatsperspektiv. Verktyget testades under 2010–2013 i Filippinerna, Sierra Leone och Ukraina. När pilotprojektet var över beslutades att vi skulle inleda ett nytt projekt i Ukraina, som ska pågå till slutet av 2017. Staden Lviv som var med i pilotprojektet i Ukraina ska nu vara mentorstad till de kommuner som ingår i det nya projektet, eftersom Lviv är ett bra exempel på hur verktyget kan användas. Tanken är att när vi slutför projektet ska kommunerna fortsätta att föra över kunskaper till varandra, och till andra kommuner som inte varit med i projektet. Vi vill att det ska bli självgående och att våra partners i Ukraina ska kunna sköta det på egen hand och långsiktigt bidra till det pågående reformarbetet

Hur påverkades projektet av att väpnad konflikt utbröt i Ukraina?

– Vi höll på att planera projektet för fullt när stridigheterna utbröt. Det är plötsligt ett helt annat land vi är verksamma i. Vi hade gjort en riskanalys för projektet, en riskanalys för ett land som inte var i krig. Den analysen fick vi göra om och vi fortsätter naturligtvis att analysera läget. Vissa av de utvalda kommunerna ligger också nära konfliktområdet i östra Ukraina. Men vi fortsätter med projektet ändå, så länge läget tillåter och för att visa vårt stöd till de reformvilliga kommunerna som ingår i projektet. Men det är klart att det inte alltid är helt lätt, med tanke på att det oftast finns andra prioriteringar som kommer först. I de östra delarna är den humanitära situationen och säkerhetsläget självklart i fokus.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter