Ny rapport om kvinnor, fred och säkerhet i EU:s fältinsatser

Hur arbetar EU med kvinnors deltagande och säkerhet i konfliktområden? 28 mars lanserar FBA en rapport om EU:s arbete med FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Studien konstaterar att trots politiska beslut återstår mycket att göra.

FBA fick 2012 i uppdrag av regeringen att utvärdera hur FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet genomförs i EU:s civila krishanteringsinsatser inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken. FBA har granskat EU:s insatser i Georgien, Kosovo och på Västbanken.

Sedan 2005 har EU arbetat för att varje insats ska genomföra resolution 1325, genom att öka kvinnors politiska deltagande, stärka skydd mot våld och arbeta förebyggande, och genom att ha en genusrådgivare. Trots detta sker inte tillräckligt i insatserna för att integrera ett genusperspektiv och för att öka lokala kvinnors deltagande.

Rapporten visar att integreringsarbetet ofta är ytterst beroende av enskilda genusrådgivare och att det sällan genomförs i direkt anslutning till kärnverksamheten. Arbetet är i allmänhet inte utbrett i eller drivet av ledningen för att anpassa insatsens arbete med fred och utveckling efter både mäns och kvinnors situation och behov. Inte heller är arbetet anpassat efter den jämställdhetsutveckling som pågår i insatsområdet.

I rapporten finns ett antal rekommendationer, varav den mest framträdande är vikten av tydliga mål i mandatet och tydliga krav på återrapportering – en återrapportering som ska ges av den högsta ledningen.

Chefsansvaret är centralt för att lyckas med att genomföra resolution 1325, fastslår rapporten. För det behövs genusexpertis där insatserna planeras och utformas, och som sen kan ge insatsledningen stöd i hur de ska genomföra arbetet. Vikten av att synliggöra mäns och kvinnors situation lyfts fram, till exempel genom könsuppdelad information och statistik i rapportering.

Ladda ner rapporten Gender, Peace and Security in EU Field Missions här. Lanseringen av rapporten sker i samband med 2014 Stockholm Forum on Security and Development, samarrangerat av SIPRI och Utrikesdepartementet på temat Freedom from Violence. Läs en sammanfattning här.

Bakgrund: Rapporten föranleddes av en policyutvärdering som FBA genomförde 2012. Syftet med policyutvärderingen var att både kartlägga EU:s genuspolicy för GSFP-insatser och utvärdera termer som kunde påverka hur användbar policyn är för de som ska förverkliga den. Även då formulerades rekommendationer för att hantera de framkomna bristerna. Intressant, om än inte helt oväntat, återfinns flera av de svagheter identifierade i policyutvärderingen även i studien av arbetet i fält.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter