FBA inleder nytt projekt i Ukraina

FBA inleder under hösten 2014 ett omfattande projekt med rättsstatsuppbyggnad i Ukraina. Projektet, som är treårigt och finansieras av Sida, syftar till att stärka kapaciteten hos statliga myndigheter och kommuner inom rättsstatsuppbyggnad och öka kunskapen hos medborgarna om deras rättigheter.

– Med tanke på den senaste tidens utveckling i Ukraina kommer det här projektet lägligt. Det har potential att bli ett väldigt värdefullt bidrag, säger Christina Danielsson, ambassadråd och chef för sektionen för Reform Support på svenska ambassaden i Kiev.

Två ukrainska samarbetsorganisationer har en särskilt viktig roll i implementeringen av projektet; Razumkov Centre och föreningen AMU. Razumkov Centre är en oberoende tankesmedja som bedriver forskning inom bland annat statlig och ekonomisk administration och internationell och regional säkerhet. AMU är den ukrainska icke-statliga föreningen för små städer.

– Vi välkomnar projektet och ser fram emot att vara en del av det. Särskilt viktig är den projektkomponent som innefattar kapacitetsstärkande initiativ, säger Valentyna Poltavets, chef på AMU.

– Den pågående decentraliseringsreformen gör att behovet av kapacitetsstärkande arbete inom lokal administration är stort i flera städer och regioner. Det finns vilja, men ibland saknas kapaciteten, tillägger hon.

Projektet är för FBA det största i sitt slag och föranleddes av ett samarbete med UNDP. Gemensamt tog FBA och UNDP fram ett analysverktyg som möjliggör för myndigheter att självutvärdera sin verksamhet från ett rättsstatsperspektiv. Verktyget testades under 2011 i Filippinerna, Sierra Leone och Ukraina (Lviv) och kommer nu att användas i 12 ukrainska städer under den kommande projektperioden på tre år.

Pavlo Kozyrev är borgmästare i Ukrainka, en stad med cirka 15 000 invånare belägen en dryg halvtimme utanför Kiev. Han är positiv till att småstäder – i Ukraina definierat som städer med mindre än 50 000 invånare – spelar en central roll i FBA:s projekt.

– I de stora städerna finns mängder av bidragsgivare, men små städer blir nästan alltid förbisedda, säger Pavlo.

Shane Quinn, FBA:s projektledare, ser fram emot att gå vidare i projektplaneringen.

– Mycket har hänt i Ukraina sen vi började planera för det här projektet. De snabba förändringarna i landet är både en möjlighet och en utmaning, men vi har fått tydliga indikationer från flera håll på att det här projektet är efterfrågat och kommer lägligt med tanke på utvecklingen.

Läs mer om FBA:s arbete inom rättsstatsuppbyggnad här. Följ projektet på Twitter: #RuleofLawUA

Foto: Travelbusy.com

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter