Salah Hammad

Från: Sudan
Arbetar som: Chef för avdelningen för mänskliga rättigheter på Afrikanska unionens högkvarter i Addis Abeba, Etiopien

Varför sökte du till FBA:s kurs för genusrådgivare?
– All verksamhet i Afrikanska unionen ska gå igenom gender-mainstreaming. Det är ett nytt beslut och jag ska leda processen. Vi ska till exempel inkludera genusfrågor i vår utbildning för personer som ska arbeta i Afrikanska unionens fredsinsatser. I dag ingår inte frågorna i utbildningen, men nu ska jämställdhet prioriteras mer i organisationen. Jag hörde talas om den här kursen och kände att jag behövde gå den för att kunna göra ett bra jobb.

Är det inte ett jättejobb att få hela Afrikanska unionen att bli bättre på jämställdhet?
– Ja, men jag känner mig väldigt optimistisk. Det handlar om att få personalen på högkvarteret att förstå att de här frågorna är viktiga. Och det handlar om att se över alla policydokument, instruktioner och utbildningar. Jag har mött en del motstånd, och folk har gjort sig roliga på min bekostnad för att jag är man och jobbar med det här. Det brukade stressa mig och göra mig ledsen. Men nu känner jag mig väldigt motiverad och det går bättre.

Hur ser du på framtiden?
– Ljust. Jag är något så ovanligt som en ensamstående pappa, jag har tre söner där hemma. De är 16, 14 och 12 år. Jag pratar med dem om mänskliga rättigheter varje dag. De kallar sig feminister och mänskliga rättigheter-kämpar alla tre.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter