
11 myndigheter har på olika sätt bidragit under 2022 till Sveriges nationella handlingsplan för kvinnor, fred och säkerhet, men än kvarstår mycket.
Från: Sudan
Arbetar som: Gender Officer på United Nations Hybrid Operation in Darfur, Sudan (UNAMID)
Varför sökte du till FBA:s kurs för genusrådgivare?
– Jag hittade kursen på internet. Jag hade hört talas om FBA förut, så jag sökte. Det här är första gången jag är i Sverige, det är väldigt fint!
Vad hoppas du på att lära dig under kursen?
– Jag har jobbat med genusrådgivning i tio år. Det här bygger på mina kunskaper och erfarenheter. Jag hoppas att jag kan göra ett ännu bättre jobb när jag kommer hem igen.
Vad gör du på jobbet egentligen?
– Jag hjälper UNAMID med gender-mainstreaming av verksamheten. Och så vill jag hjälpa hela mitt samhälle, genom att arbeta mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Jag jobbar också med ett projekt som ska skapa jobb för kvinnor, så att de kan försörja sig själva och vara oberoende. Men jag möter en del motstånd från lokala ledare. Jag försöker acceptera motståndet bara.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
"Vi har gjort många insatser, ramverket finns på plats, men mer måste till för att kvinnor och flickor i världen ska få delta och påverka utvecklingen”. Det säger handläggare Sofia Hedlund, som på FBA sammanställt en färsk rapport över vad 11 svenska myndigheter gjort under 2022 för att bidra till Sveriges nationella handlingsplan för genomförandet av FN:s kvinnor, fred- och säkerhetsagenda (resolution 1325).
2023-11-28 16:50FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökJohanna är expert på internationella fredsinsatser och civil-militär samverkan
Läs mer om våra experter