Att återanpassa en krigare

Mannen i kamouflagekläder kommer sakta släntrande över grusgången. Han har ett automatvapen slängt över axeln. Två kvinnor och en man med bestämd uppsyn står redo att ta emot honom.

– Jag heter Tom-Tom, säger mannen i kamouflage.
Han fortsätter med att berätta att han varit soldat i kriget. Men han är trött på det nu. Han har hört att han kan komma till den här platsen för att lämna in sitt vapen och få pengar.

Gruppen som tagit emot Tom-Tom nickar. Men när de ska ta vapnet ifrån honom, rycker han till. Han vill ha pengar direkt i handen för att överlämna det. De tre mottagarna vägrar.
– Vi kan hjälpa dig med pengar, utbildning och jobb, men då måste vi få avväpna dig först. Och så måste vi göra en intervju med dig, där du får berätta mer om dig själv.

Tom-Tom står på sig. Han vill ha pengar direkt. Eller jobb som guide, är det ingen som behöver en guide? Gruppen skakar på huvudet. Till sist går Tom-Tom med på att lämna över sitt vapen. När mannen i mottagargruppen visiterar Tom-Tom hittar han även ammunition i en jackficka, som Tom-Tom går med på att lämna ifrån sig. Men när mannen hittar en pistol i den andra jackfickan tar det stopp.

– Den vill jag behålla. Det är min kompis pistol. Han sa att jag skulle ta med den hit och ta med pengar tillbaka till honom. Jag kan inte lämna bort den.

Efter en stunds dividerande får Tom-Tom, under sträng övervakning, ta med sig pistolen till intervjubordet lite längre bort. Där sitter en kvinna och en man och väntar. Tom-Tom får lägga pistolen på bordet och sätta sig ner.

– Vill du ha vatten?
Tom-Tom tittar på kvinnan som frågar.
– Jag vill ha öl, säger han.
– Det finns inte, ta lite vatten, säger hon.

– Vi kommer att behöva ditt fullständiga namn, uppgifter om dig och din familj, vad du har gjort i kriget, vad du gjorde innan, säger mannen vid intervjubordet.
– Jag heter Tom-Tom. Jag vill ha pengar för pistolen.

Mannen vid intervjubordet ser på Tom-Tom.
– Vi ska hjälpa dig med pengar. Men först måste du ge oss all information vi behöver.
– Vill du ha en guide, frågar Tom-Tom.

Mannen ignorerar frågan.
– Kan du läsa och skriva?
– Lite grann, svarar Tom-Tom och upprepar att han vill ha tillbaka pistolen.

– Det här är en DDR-zon, en avväpningszon. Här måste vi ta ifrån alla deras vapen. Du måste samarbeta om du ska få pengar. Har du något ID-kort? Hur gammal är du? Var är du född?

Tom-Tom svarar svävande. Mannen vid intervjubordet fortsätter med att fråga om Tom-Tom har familj, om han är gift. Tom-Tom svarar inte. I stället vänder han sig till kvinnan vid bordet.
– Är du gift, frågar Tom-Tom.

I det ögonblicket bryter Hans Thorgren in. Det hade kunnat vara ett krigshärjat land varsomhelst på jorden. Men det är det inte. Det är en disig höstfredag i Sverige, och en övning under FBA:s årliga tvåveckorskurs i DDR, Disarmament, Demobilization and Reintegration. Deltagare från hela världen har kommit till Stockholm för att lära sig avväpna och återanpassa före detta kombattanter i konfliktområden på bästa sätt. Hans Thorgren är utbildnings- och projektledare på FBA.
– Det räcker här. Ni har förstått att Tom-Tom inte är seriös va? Han är lite av en skojare, säger Hans till kursdeltagarna, som övar på att bemöta personer som Tom-Tom.

Tom-Tom heter i själva verket John Rosén och är också anställd av FBA. I dag hoppar han in som skådespelare på DDR-kursen.
– Jag blev tillsagd att spela en man som inte alls har varit soldat, men som har hört att man komma till den här platsen för att få pengar om man ljuger om att man varit i kriget, avslöjar John.

Kursdeltagarna lyssnar. Lät de karaktären Tom-Tom hållas för länge? Borde de ha förstått tidigare att han bara tog upp deras tid i onödan?
– Han var väldigt svår att ha att göra med, säger en kursdeltagare.

– Ja, men de personer ni kan möta i DDR-insatser i verkligheten kan vara ännu svårare att handskas med. Vissa kommer till avväpningszoner och är höga på droger, säger Hans.
– De kan vara väldigt oberäkneliga.

De 26 kursdeltagarna, som under dagen har varit uppdelade i grupper, samlas för en gemensam fikapaus i gröngräset. Frida Lundström, en annan av de kursansvariga från FBA, förklarar att fredsprocesserna i deltagarnas olika hemländer kan se väldigt olika ut. Det gör att ingen DDR-process är den andra lik.
– I Colombia har det till exempel varit en långvarig konflikt. De kombattanter som ska avväpnas och återanpassas till samhället där, har ofta inget kvar att återvända till. De har varit soldater så länge och har inget annat yrke, ingen utbildning, inget hem att återgå till. I Ukraina däremot, har konflikten inte pågått länge och där har kombattanter kanske lättare att återvända till det civila livet.

Men alla DDR-processer går ändå i det stora hela ut på samma sak. Kombattanter ska för det första avväpnas, och vapen som samlas in ska förstöras. Kombattanterna ska intervjuas så att de som leder DDR-programmen kan ta reda på vad de behöver. Skola, jobb, tak över huvudet, vård, psykologiskt stöd, hjälp att återfinna familjemedlemmar.
– Sen kan det dyka upp personer, som inte är behöriga att genomgå ett DDR-program. De vill få tillgång till det återanpassningsprogrammen har att erbjuda. Därför är det viktigt att vara kritisk när man gör intervjuer, säger Frida.

Ana María Rodríguez från Colombia är entusiastisk över övningen.
– Kursen är ännu bättre än jag väntat mig, säger hon.
– Det är bra med praktisk övning. Jag ska ta med mig alla kunskaper härifrån tillbaka till Colombia. Synd bara att kursen inte är på spanska, utan på engelska!

Jean Marie Turabumukiza från Rwanda är också nöjd. Han arbetar med DDR-processen i sitt hemland.
– Övningarna i kursen är verkligen realistiska. Under inbördeskriget i Rwanda var jag själv soldat, men när det blev fred fick jag möjlighet att gå igenom en DDR-process. Jag fick jobb på DDR-programmet i Rwanda! Så nu jobbar jag med att ta hand om soldater, som jag själv blev omhändertagen en gång i tiden, säger Jean Marie.

Rwanda plågas inte längre av inbördeskrig. Numera är det rwandiska kombattanter som varit inblandade i oroligheterna i grannlandet Demokratiska republiken Kongo som återvänder till Rwanda, och behöver hjälp att återanpassas till ett civilt liv genom DDR-programmet som Jean Marie arbetar med.
– Jag kommer att få mycket nytta av kursen när jag kommer hem. Jag har också fått mycket idéer av de andra deltagarna, som kommer med olika erfarenheter från sina länder, säger han.

FBA:s DDR-kurs 2014

Pågick: 29 september–10 oktober
Plats: Stockholm
Deltagare: 26 personer från 16 länder

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter