Anders Landén, stabschef för nya GSFP-insatsen i Ukraina

FBA har vid två tillfällen genomfört en kurs för seniora tjänstemän inom EU:s GSFP-insatser (EU-insatser inom den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken). Kursen syftar till att förbereda framtida civila och militära insatschefer inför sina uppdrag. En av dem som genomgått kursen är Anders Landén, som sedan en dryg månad tillbaka är stabschef på GSFP-missionen i Ukraina.

Vad gör GSFP-missionen i Ukraina?

– Missionens övergripande uppdrag är att stödja Ukrainas regering i att utveckla landets säkerhetssektor. Då menar jag säkerhetssektorn ur ett brett perspektiv, med alla rättskedjans komponenter inkluderade.

Vi jobbar framförallt med två områden, så kallade Lines of Operations, varav det ena är strategisk rådgivning. Detta görs på regeringsnivå, ministerienivå och i de högsta myndighetsledningarna. Det andra området är samarbete och koordinering, som handlar om att samordna de många aktörer som finns i landet.

Jag landade i Ukraina för en månad sedan och arbetet är fortfarande under uppbyggnad. Det är lite svårt att komma igång och vara operationella i och med att missionen ännu inte är formellt erkänd av Ukraina, man har ännu inte undertecknat det så kallade Status of Mission Agreement. Men det väntas ske denna månad.

Vad innebär ditt uppdrag inom GSFP-missionen?

– Jag är utsänd av Rikskriminalpolisen som stabschef och är tvåa i missionen, under missionschefen. Medan missionschefens roll är att leda insatsen, verka utåtriktat och skapa relationer, jobbar jag mer inåtriktat. Min roll är att leda missionens kontor, som består av flera olika sektioner, sammantaget ungefär ett 80-tal personer.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för din position?

– Erfarenhet av att leda många verksamheter samtidigt. Man behöver ha sinne för struktur, planering och organisering. Sen måste man vara kommunikativt lagd och få alla att jobba som ett team, mot samma mål.

Vad tyckte du om FBA:s kurs för seniora tjänstemän (EUSML-kursen)?

– Mycket bra! Otroligt värdefull. Jag förstod inte förrän jag kom hit vilket namn FBA har internationellt sett, och vilken kvalitet FBA står för. Det gör mig faktiskt stolt att vara svensk. Att vi i Sverige bedriver sådan viktig internationell verksamhet.

Vad har kursen betytt för dig i din nuvarande position?

– Särskilt värdefullt var det att få fördjupad kännedom av hur EEAS (European Union External Action Service) fungerar, vad enheterna gör och hur samspelet mellan missionerna och Bryssel ser ut. Att förstå hur Bryssel jobbar kontra missionerna har varit väldigt användbart redan nu, den korta tid jag varit här.

Hur ser du på kursen mot bakgrund av din erfarenhet som polis?

– Fördelen med att, som jag, komma från en polismyndighet och ha bakgrund inom militären är att man är van vid hierarkier, stabsprocesser och tidspress, att jobba ”i klossar och linjer”. Det är en bra erfarenhet i mitt nuvarande uppdrag. Under kursen möttes poliser och militärer med tjänstemän från UD och Bryssel. Det gav en bra insikt i den akademiska världen…

Hade du användning av lärdomarna i rekryteringsprocessen till ditt nuvarande uppdrag?

– Absolut! Under intervjun fick jag frågor om jag kunde redogöra för PSC (Political and Security Committee), om jag visste vad Civcom (Kommittén för de civila aspekterna i krishantering) är och hur min roll i relation till Bryssel skulle se ut. Jag hade inte kunnat redogöra för det om det inte vore för FBA:s kurs.

Vilken är den största utmaningen i din nya tjänst?

– Cultural Understanding. Att försöka överbrygga kulturella skillnader i staben. Det är en samling väldigt olika människor, inte bara kulturellt utan också yrkesmässigt.

Hur ser du på missionens möjligheter att göra skillnad i Ukraina?

– Jag tror som många andra att det finns ett öppet fönster just nu. Ukraina vill mot väst, de vill ha stöd. Jag tror missionen kan göra bestående inverkan på hela säkerhetssektorn i Ukraina, något som kan gynna hela landets utveckling.

Men såklart kan man inte blunda för att landet har stora problem. Det pågår ett krig i öst och ett ännu värre krigshot hänger över landet. Ekonomin har havererat. Men återigen, det finns positiva sidor. Tittar vi till exempel på säkerhetssektorn finns en styrka i numerärerna. Ukraina har en väl fungerande gränspolis på cirka 50 000 personer. En polisstyrka med god kompetens och utrustning. Tyvärr är lönelägena låga och korruptionen är ett enormt problem. Men det finns en bra grundstruktur i säkerhetssektorn att bygga på, och det är positivt.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter