Styrning
FBA är en svensk myndighet under Utrikesdepartementet. Myndigheten styrs av flera olika författningar som riksdagen, regeringen och andra myndigheter ger ut.Riksdagen stiftar lagar som FBA och andra myndigheter omfattas av, som exempelvis lagen om offentlig upphandling. Regeringen styr FBA genom förordningar och beslut som är specifika för FBA (till exempel FBA:s instruktion och regleringsbrev) och genom de förordningar som gäller för alla myndigheter (till exempel myndighetsförordningen och förordningen om intern styrning och kontroll).
Myndigheter som har föreskriftsrätt kan ge ut föreskrifter som FBA omfattas av (till exempel Ekonomistyrningsverkets föreskrifter om årsredovisning och budgetunderlag).
Instruktion
I FBA:s instruktion lägger regeringen fast myndighetens grundläggande uppgifter och ledningsförhållanden. Instruktionen gäller tillsvidare.
Regleringsbrev och årsredovisning
I FBA:s regleringsbrev anger regeringen mål, uppdrag och medel som myndigheten har att förhålla sig till under ett år. Varje år lämnar FBA en årsredovisning till regeringen som innehåller resultatredovisning, resultaträkning, balansräkning, anslagsredovisning, sammanställning av väsentliga uppgifter och noter. Baserat på årsredovisningen följer regeringen upp och utvärderar FBA:s verksamhet. Årsredovisningen ligger sedan till grund för nästkommande års regleringsbrev från regeringen till FBA.
Finansiering och budgetunderlag
FBA:s verksamhet finansieras av det svenska folket genom skatt. Genom statsbudgeten föreslår regeringen för riksdagen hur de svenska utgifterna ska fördelas. Det finns 27 utgiftsområden att fördela pengarna mellan. FBA:s verksamhet finansieras till övervägande del av utgiftsområde 7, internationellt bistånd, men myndigheten får också finansiering från utgiftsområde 5, internationell samverkan.
FBA lämnar ett budgetunderlag till regeringen varje vår som utgör ett viktigt ingångsvärde för regeringen i arbetet med Sveriges samlade statsbudget och FBA:s regleringsbrev för nästkommande år. Budgetunderlaget är ett framåtblickande dokument som innehåller en beskrivning av hur FBA skulle vilja utveckla myndighetens verksamhet inom den kommande treårsperioden, och vilka resursbehov som finns.
FBA granskas, liksom alla myndigheter, av Riksrevisionen. Riksrevisionen har till uppgift att säkerställa att all statlig verksamhet använder sina resurser effektivt.
Dokument
Nedan kan du läsa vår aktuella instruktion, regleringsbrev, budgetunderlag, årsredovisning och verksamhetsplan.
Regleringsbrev för budgetåret 2021
Regleringsbrev för budgetåret 2021 avseende anslag 1:2 Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet