Skärmutställningen

Bibliotek, museer, universitet och andra institutioner har möjlighet att låna en skärmutställning om Fredsarkivet. På skärmarna kan besökarna titta på brev, fotografier och tidningsurklipp från arkivet.

Utställningen presenterar projekts syfte; att omfatta alla offentliga handlingar som berör svenska fredsbevarande insatser, och även de privata veteranarkiv som börjat samlas in.

Utställningen utgörs av fyra informativa skärmar, samt en siluettfigur föreställande en svensk FN-soldat från Kongomissionen ONUC. Soldaten har en videoskärm där filmen ”Swedish International Forces in the Service of Peace”, som producerats av Armé-, marin- och flygfilm, visas. I originalutförande är det en 78 minuter lång dokumentärfilm. På videoskärmen har filmen för tillgänglighetens skull delats upp i olika kapitel som nås via en interaktiv meny, så att användaren själv kan koncentrera sig på de segment som känns mest intressanta.  Med följer också två par hörlurar så att två personer samtidigt kan se och lyssna ostört på filmen.

Utställningen finns på både svenska och engelska. Varje skärm är dubbelsidig, en sida på engelska och en sida på svenska. Det går med andra ord att relativt enkelt ändra språk eller att ställa skärmarna på ett sådant sätt att båda sidor är tillgängliga för åskådarna. Formatet gör det också lätt att få utställningen att passa in i olika typer av lokaler.

Med utställningen följer också tre olika broschyrer; en broschyr riktad till utlandsveteraner, och en broschyr om Fredsarkivet i både svensk och engelsk version.

Här kan du titta på skärmarna i sin helhet.

Kontakta oss via fbs@fba.se om du är intresserad av att låna skärmutställningen till din arbetsplats eller om du har tips på var du skulle vilja se utställningen.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Forskare och praktiker sammanförs av FBA

Dagens krig ser annorlunda ut än gårdagens. Med ett lapptäcke av parter, inslag av religiös extremism och terrorism, och den högsta graden av militära interventioner i inomstatliga konflikter sedan andra världskrigets slut. FBA arrangerar nu en serie konferenser där forskare och personer som arbetar praktiskt med konfliktförebyggande får utbyta erfarenheter om hur fred byggs bäst i vår tid.

2017-06-15 12:07

Läs våra publikationer

Image description

Responsive and Responsible: Politically Smart Rule of Law Reform in Conflict and Fragile States

There is a long-standing recognition that rule of law is an essential element in achieving sustainable peace and development. In recent years it has gained even more prominence in policy discourse and as a core ingredient of broad-based international commitments, with the Sustainable Development Goals and in particular Goal 16 as a clear indicator for where we are headed. Yet, what has been lacking in rule of law reform, or at least it has been only marginally represented, is a political approach to address the underlying causes of problems and obstacles to rule of law.

Dokument
Attribut
Författare:
Richard Sannerholm, Shane Quinn and Andrea Rabus
År:
2016

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Magdalena Tham Lindell

  Tillbaka i Goma för att fira varje steg framåt

  Det är juni och vi träffar återigen de 24 deltagarna från provinsen Sydkivu som deltar i FBA:s fredsbyggarprogram i Demokratiska republiken Kongo (DRK). Vi är nyfikna på att få höra om FBA:s utbildning i genusanalys, som gavs tre månader tidigare, har lämnat några spår i deras dagliga arbete. Och alla har exempel de vill berätta om.

  ”Kvinnan med masterexamen på mitt jobb städar inte längre kontoret utan jag har försökt få in henne i vår kärnverksamhet”, säger ... Läs hela inlägget »

  2017-06-21 09:04
 • Skrivet av Saba Nowzari

  Fredsprocessen i Mali – var är kvinnorna?

  Efter mer än två årtionden av militärt styre blev 1991 startpunkten för Malis övergång till demokrati då tusentals demonstranter samlades på gatorna för att kräva president Moussa Traorés avgång. Efter en militärkupp utförd av överstelöjtnant Amadou Toumani Touré etablerades snabbt en övergångsregering bestående av militära och civila ledare som överlämnade makten till en demokratiskt vald regering följande år.

  Idag lyser den inkluderande processen tyvärr med sin frånvaro. 2015 undertecknades ett fredsavtal i Mali mellan regeringen, oppositionskoalitionen La ... Läs hela inlägget »

  2017-06-09 09:41
 • Skrivet av Magnus Jacobson Silverryd

  Fredsprocessen i Colombia eller konsten att bygga flygplanet under pågående flygning

  I en intervju i colombiansk dagspress den 31 maj konstaterade den colombianska regeringens fredskommissionär Sergio Jaramillo att en fredsprocess består av en serie med dagliga drabbningar. Han konstaterade vidare att det ständigt kommer upp nya utmaningar men det viktiga i varje sådant ögonblick är att både FARC och regeringen följer den överenskomna och inslagna vägen.

  Intervjun publicerades på den dag som i fredsavtalet definierats som D+180, och som enligt den ursprungliga planen markerar det datum då FARC ... Läs hela inlägget »

  2017-06-07 10:07
Photo

Anna Wikner

Anna är expert på Asien, FN och EU

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter