Skärmutställningen

Bibliotek, museer, universitet och andra institutioner har möjlighet att låna en skärmutställning om Fredsarkivet. På skärmarna kan besökarna titta på brev, fotografier och tidningsurklipp från arkivet.

Utställningen presenterar projekts syfte; att omfatta alla offentliga handlingar som berör svenska fredsbevarande insatser, och även de privata veteranarkiv som börjat samlas in.

Utställningen utgörs av fyra informativa skärmar, samt en siluettfigur föreställande en svensk FN-soldat från Kongomissionen ONUC. Soldaten har en videoskärm där filmen ”Swedish International Forces in the Service of Peace”, som producerats av Armé-, marin- och flygfilm, visas. I originalutförande är det en 78 minuter lång dokumentärfilm. På videoskärmen har filmen för tillgänglighetens skull delats upp i olika kapitel som nås via en interaktiv meny, så att användaren själv kan koncentrera sig på de segment som känns mest intressanta.  Med följer också två par hörlurar så att två personer samtidigt kan se och lyssna ostört på filmen.

Utställningen finns på både svenska och engelska. Varje skärm är dubbelsidig, en sida på engelska och en sida på svenska. Det går med andra ord att relativt enkelt ändra språk eller att ställa skärmarna på ett sådant sätt att båda sidor är tillgängliga för åskådarna. Formatet gör det också lätt att få utställningen att passa in i olika typer av lokaler.

Med utställningen följer också tre olika broschyrer; en broschyr riktad till utlandsveteraner, och en broschyr om Fredsarkivet i både svensk och engelsk version.

Här kan du titta på skärmarna i sin helhet.

Kontakta oss via fbs@fba.se om du är intresserad av att låna skärmutställningen till din arbetsplats eller om du har tips på var du skulle vilja se utställningen.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Afghanska kvinnor utbildas för att ta plats i fredsbygget

Kvinnor från hela Afghanistan samlades i Kabul när FBA och svenska ambassaden genomförde den andra delen av sin utbildning i dialog och medling. Trots de stora svårigheter som finns för kvinnor att röra sig i stora delar av landet var 27 av 34 provinser representerade.

2017-04-25 12:53

Läs våra publikationer

Image description

Protection of Civilians – Implementation in UN Peace Operations

In light of the new policy by the UN Department of Peacekeeping Operations on protection of civilians (POC), this brief looks at the latest operationalization of POC in field missions by civilians, military and police.

Dokument
Attribut
Författare:
Anna-Linn Persson
År:
2016

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Anna Wikner

  EU i en tid av terror

  Fredagen den 7 april är jag i Bryssel när det fasansfulla dådet på Drottninggatan i Stockholm inträffar. Vi nås av nyheten precis innan vi ska börja vårt sista möte. Informationen är bristfällig, men ganska snart står det klart att det är ett terrorattentat – liknande de som tidigare inträffat i Nice och Berlin.

  FBA har i dagsläget fem utsända till EU:s utrikestjänst (EEAS) i Bryssel, och 32 utsända till EU-insatser i fält. De bidrar till EU:s arbete ... Läs hela inlägget »

  2017-04-19 13:54
 • Skrivet av Robert Hall

  Observing Turkey choosing its form of government

  Elections are always unique turning points in a country’s history so being an election observer has always felt like a privilege. Now I have been given the rare opportunity to observe history being made in Turkey. Not only is it a constitutional referendum on April 16 in Turkey, to decide the form of government some 80 million will live under; it is carried out in a declared state of emergency with military operations ongoing against state-identified ... Läs hela inlägget »

  2017-04-12 13:17
 • Skrivet av Gabriela Elroy

  Att se verkligheten som den är – feministisk utrikespolitik i praktiken

  För några veckor sedan befann jag mig i Jerusalem tillsammans med min FBA-kollega Janna. Denna vackra stad där det är svårt att särskilja historia från nutid, där religionen inte sällan känns mer som förbannelse än välsignelse, och där människor rör sig utmed gränser som inte alltid syns men likväl är knivskarpa. Vi var där för att påbörja en process för att stödja EUPOL COPPS, EU:s polisinsats i Palestina, i deras arbete med jämställdhetsintegrering. Det vill säga ... Läs hela inlägget »

  2017-04-07 11:22
Photo

Anna Wikner

Anna är expert på Asien, FN och EU

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter