Kvinnor, fred och säkerhet och unga, fred och säkerhet
Allt fredsarbete ska bedrivas jämställt och kvinnors behov och rättigheter i konflikter ska alltid beaktas. Det har FN:s säkerhetsråd slagit fast. Säkerhetsrådet har också slagit fast att unga är viktiga aktörer för hållbar fred och säkerhet.FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet antogs enhälligt i oktober 2000. Det var första gången som FN:s medlemsstater gemensamt agerade för att inkludera ett jämställdhetsperspektiv i alla delar av fredsarbetet. Ett tiotal resolutioner om kvinnor, fred och säkerhet har sedan följt på den och bildar i dag agendan för kvinnor, fred och säkerhet.
Agendan slår fast att kvinnor, som utgör hälften av världens befolkning, har rätt att vara delaktiga i det internationella arbetet för fred, att könsbaserat och sexuellt våld i konflikter ska förebyggas, att skyddet för kvinnors rättigheter i samband med krig ska stärkas, och att internationellt fredsarbete måste ha ett jämställdhetsperspektiv.
FBA är Sveriges expertmyndighet för genomförande av agendan för kvinnor, fred och säkerhet.
År 2020 uppmärksammar vi att det är 20 år sedan FN beslutade om säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.
FN:s säkerhetsrådsresolution 2250 om unga, fred och säkerhet antogs i december 2015. Ett antal uppföljningsresolutioner har kommit därefter. Tillsammans utgör de grundbultar i agendan för unga, fred och säkerhet.
Agendan slår fast att personer mellan 18 och 29 år, som utgör en stor del av världens befolkning, är viktiga aktörer i det fredsbyggande arbetet på alla nivåer. Unga kvinnor och män har rätt till ett meningsfullt deltagande och deras särskilda skyddsbehov i konflikter måste tillgodoses.
Vad gör FBA?
- Utbildning och rådgivning
FBA erbjuder utbildning och rådgivning om kvinnor, fred och säkerhet och unga, fred och säkerhet. - Forskning
FBA bedriver och stödjer internationell forskning om kvinnor, fred och säkerhet och unga, fred och säkerhet. - Personalbidrag
FBA sänder ut civil personal som arbetar med främst kvinnor, fred och säkerhet till internationella fredsinsatser som Sverige deltar i, som leds av EU, FN och OSSE. Här kan du se en karta över vår utsända personal just nu. - Våra samarbetsländer
FBA driver verksamhet som rör kvinnor, fred och säkerhet och unga, fred och säkerhet i flera konfliktdrabbade länder, som en del av Sveriges internationella utvecklingssamarbete. Här kan du läsa mer om de länder där vi verkar. - Stöd till civilsamhället
FBA delar varje år ut statliga bidrag till svenska ideella organisationer som arbetar för att främja dialog och debatt och sprida kunskap om frågor som rör fred och säkerhet, till exempel med fokus på kvinnor, fred och säkerhet och unga, fred och säkerhet.