Sekunderingar

FBA sänder ut civil personal till internationella freds- och valobservationsinsatser som Sverige deltar i. Det kallas med ett annat ord för sekunderingar. Sekunderingarna är ett viktigt verktyg i FBA:s arbete för fred, säkerhet och utveckling.

Sekunderingar till fredsinsatser

Regeringen har gett FBA i uppdrag att sekundera civil svensk personal till fredsinsatser som leds av FN, EU och OSSE samt till den fristående insatsen TIPH i Palestina, och till organisationernas huvudkontor. Här kan du se en karta över var i världen vi har utsänd personal just nu.

Regeringen har också bestämt vilken typ av personal som FBA sekundera. Det rör sig om personal som arbetar inom våra åtta expertområden.

Andra svenska myndigheter bidrar med civil personal inom andra kategorier; Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

FBA samordnar de svenska myndigheternas verksamhet för att sända ut civil personal till internationella fredsinsatser, och rapporterar varje månad till regeringen om situationen. Här hittar du en pdf med vår senaste detaljerade sammanställning över Sveriges totala civila personal i internationella fredsinsatser. I sammanställningen framgår även hur många kvinnor respektive män som är utsända.

Förutom den civila personalen bidrar Sverige även med militär personal, via Försvarsmakten, till internationella fredsinsatser.

Oavsett om det rör sig om militär eller civil personal är alla som är sekunderade från svenska myndigheter till internationella fredsinsatser en del av Sveriges utrikespolitik och ansträngningar för fred, säkerhet och utveckling.

Om du vill veta mer om de internationella uppdrag som FBA erbjuder och livet som utsänd kan du läsa här.

Sekunderingar till valobservationsinsatser

Regeringen har även gett FBA i uppdrag att sekundera svensk personal till internationella valobservationsinsatser som leds av EU, OSSE och The Carter Center. Vi är den enda svenska myndigheten som har detta som uppdrag.

Den personal som FBA sekunderar till valobservationsinsatser är också en del av Sveriges utrikespolitik och ansträngningar för fred, säkerhet och utveckling. Valobservationsinsatser bidrar till en demokratisk utveckling och kan förhindra hot och våld i samband med val.

Om du vill veta mer om de valobservationsuppdrag som FBA erbjuder och om arbetet som valobservatör kan du läsa här.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Unga fredsbyggare om Liberias framtid i FBA-podden

Snart avslutas den första omgången av FBA:s ledarskapsprogram för unga fredsbyggare i Liberia. Femton unga kvinnor och män från hela landet har i år utbildats för att kunna ta en aktiv roll i arbetet för fred och säkerhet och bidra till en fredlig utveckling.

2018-10-12 17:07

Fler nyheter

Läs våra publikationer

Image description

Una perspectiva de género en la construcción de la paz

This training manual has been developed to provide an introduction in Spanish to the policy framework on United Nations Security Council Resolution 1325 (UNSCR 1325) and its follow-up resolutions on women, peace and security.

Dokument
Attribut
Författare:
Gabriela Elroy
År:
2018

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Helen Wilandh

  Möte med Nobelpristagarens organisation

  Namnet på 2018 års mottagare av Nobels fredspris tillkännagavs nyligen. Priset i år går till den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och den irakiska MR-aktivisten Nadia Murad. De tilldelas priset för sin hårda kamp mot sexuellt och könsrelaterat våld i krig och konflikt. I en intervju med norska tidningen Verdens Gang meddelar doktor Mukwege att han tillägnar priset världens alla kvinnor som utsatts för våld.

  Mukwege har tidigare tilldelats EU-parlamentets välrenommerade Sacharovpris för sina enastående insatser inom samma område. ... Läs hela inlägget »

  2018-10-11 10:23
 • Skrivet av Ben Rhee

  Bridging different perspectives on improving future peace operations

  I recently had the privilege to visit Challenges Forum partners in three capitals – Beijing, Moscow and Tokyo – as part of the International Secretariat of the Challenges Forum’s work to coordinate our 49 partners in 22 countries.

  The visits gave the Secretariat a chance to listen to views and perspectives on peacekeeping and peacebuilding among several important stakeholders in multilateral security issues, as well as to discuss the UN Secretary-General’s ‘Action for Peacekeeping’ initiative (A4P) that ... Läs hela inlägget »

  2018-10-04 15:02
 • Skrivet av Pär Sköld

  ”Om vi kan bidra till att någon kan få fira ett lite mer hoppfyllt nyår vore det ett steg i rätt riktning”

  Jag befinner mig just nu i Yangon för att analysera hur FBA ska ta sig an det uppdrag myndigheten fick av regeringen i våras som handlar om att bidra till inkluderande fredsbyggnad och respekt för rättsstatens principer i Myanmar. Ett stort, svårt och viktigt uppdrag som jag och några kollegor har fått privilegiet att på bästa sätt genomföra.

  Idag är vi nog många som vant oss vid att använda Myanmar som namnet på det land vi tidigare ... Läs hela inlägget »

  2018-09-19 14:02

KOMMANDE KURSER

Photo

Stefan Åström

Stefan Åström är expert på Latinamerika och avväpning av ex-kombattanter

Läs mer om våra experter

Twitter