Stöd till civilsamhället – en historik
Från Fredsmiljonen till stöd för arbete inom fred och säkerhet – mellan 2004 och 2023 ansvarade FBA för att fördela statliga bidrag till civilsamhällesorganisationer.I början av 1980-talet instiftades Fredsmiljonen för att stödja ideella organisationers fredsarbete och bredda debatten genom att öka deltagandet inom det civila samhället. På uppdrag av regeringen övertog FBA ansvaret att förvalta anslaget från Utrikesdepartementet 2004.
Fem år senare, 2010 utvidgades FBA:s uppdrag till att även inkludera FN-1325 stödet med fokus på kvinnor, fred och säkerhet. Både svenska och internationella organisationer hade möjlighet att ansöka om medel för verksamhet som främjade genomförandet av resolution 1325, vilken betonar kvinnors lika deltagande i freds- och säkerhetsfrågor, samt för att stödja kapacitetsuppbyggnad av kvinnoorganisationer i konflikt- och postkonfliktländer.
För att förenkla och effektivisera bidragshanteringen påbörjade FBA en utvecklingsprocess 2018, på regeringens uppdrag. Som resultat slogs Fredsmiljonen och FN-1325 stödet samman och omvandlades till FBA:s "Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet".
Det nya stödet fokuserade på att främja dialog och debatt både i Sverige och globalt inom fem tematiska områden: internationell fredsfrämjande verksamhet, nedrustning och icke-spridning, säkerhetspolitik, unga, fred och säkerhet, samt kvinnor, fred och säkerhet. Den första utlysningen öppnades samma år för svenska civilsamhällesorganisationer, och 2019 beviljades 31 organisationer bidrag.
Mellan åren 2018 och 2023 tilldelades ett fyrtiotal svenska civilsamhällsorganisationer bidrag inom området fred och säkerhet. Organisationerna har tack vare beviljade medel bidragit till bland annat ökade kunskaper, dialog, debatt och påverkansarbete såväl i Sverige som i andra länder.
Nästan all verksamhet inom stödet upphör, och nya avtal kommer inte att tecknas.
För eventuella frågor om stödet, vänligen kontakta civilsamhallesstod@fba.se